Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2014 11:12 - ДА СИ ПРИГОТВИМ ХЛЯБ БЕЗ БРАШНО И БЕЗ ГЛУТЕН
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 12568 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ДА СИ ПРИГОТВИМ ХЛЯБ БЕЗ БРАШНО И БЕЗ ГЛУТЕН
  • автор: Магдалена Пашова
  •  
imageснимки: Naturelita
Предлагам ви рецепта за хляб, който не съдържа брашно, нито глутен, нито мая или квас! Хляб, който се приготвя лесно и изключително вкусен!

Това е хляб, богат на фибри, влакнини, протеини и полезни минерали.
 Можете да го хапвате пресен, да го съхранявате няколко дни и да го запечете в тостера. Да го намажете с гхи, хумус, гуакамоле или любимото си домашно сладко. Да го направите част от някое основно хранене или да го използвате за закуска. Възможностите са без край!

Хлябът е подходящ и за деца, стига да са над година и половина, за да не се задавят с целите ядки в него. Ако искате да го приготвите за по-малки дечица, просто смелете на ситно ядки, които използвате.

Хубавите неща обаче не свършват дотук! За да приготвите този уникален хляб, ви трябват само силиконова форма за печене на кейк и мерителна чашка. Забравете за всичките купи и купички, набрашнения плот и досадното почистване! Хлябът не изисква месене, не е необходимо да спазвате абсолютно точна рецепта, достатъчно е приблизително да спазите пропорциите.

Единствената специфична съставка, която ви е необходима, за да го приготвите хляба, и която не можете да замените или пропуснете, са семената от индийски живовляк. Без тях хлябът ви просто няма да се получи!

Индийският живовляк представлява фибри, които имат способността да абсорбират вода до 10 пъти повече от сосбтвеното си тегло. Често пъти се използват като лаксатив за възстановяване на нормалната и редовна елиминация. Индийският живовляк намалява холестерола, подпомага храносмилането и е чудесен за отслабване и изчистване на организма.

В рецептата за този хляб индийският живовляк замества брашното и играе ролята на слепващ агент, които държи заедно всички други чудесни и полезни съставки. Можете да намерите индийски живовляк на прах в повечето био магазини и някои аптеки. Често пъти се предлага под името psyllium husk. (Ако имате проблем с изхождането, разтваряйте си всеки ден по 1-2 лъжички в чаша вода и вижте колко по-добре ще се чувствате!)

И така, готовите ли сте да опитате този невероятен хляб без брашно? 

Продукти:

1 чаша суров слънчоглед
Ѕ чаша ленено семе
Ѕ чаша лешници или бадемиv
1 Ѕ чаша овесени ядки (или ядки от елда за напълно безглутенов вариант)
2 с.л. чиа семена
3 с.л. индийски живовляк на прах
1 ч.л. морска сол
1 с.л. мед или щипка стевия
3 с.л. разтопено кокосово масло или гхи
1 Ѕ чаша вода

Начин на приготвяне:
Смесете всички сухи продукти в силиконовата форма и ги разбъркайте. Ако ползвате цели ядки (бадеми, лешници, орехи), можете предварително да ги смелите на едри парчета.
Смесете в купа водата с подсладителя и мазнината, разбъркайте и изсипете при сухите продукти. Отново разбъркайте и ако сместа е много суха, добавете още 1-2 лъжици вода. Загладете сместа във формата с обратната страна на лъжицата и я оставете да престои на стайна температура за минимум 2 часа. Може и цял ден.
Ще разберете, че хлябът е готов за печене, ако, когато леко отлепите стената на формата, хлябът си стои цял и добре оформен.
Загрейте фурната на 175 градуса. Печете хляба във формата за 20 мин. След това го извадете от формата и го обърнете в тава, така че долната част да е отгоре. Печете още 30-40 мин. Хлябът е готов, когато при почукване по коричката се чува кух звук.
Охладете добре, преди да разрежете. Съхранявайте в плътно затворена кутия.

imageНаучете как да разберете дали вие или вашето дете имате непоносимост към глутена.



Тагове:   хляб,   брашно,   без,   глутен,   приготвим,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39947265
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31039
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930